fa-IRen-US
جستجو
دوشنبه, 10 مهر,1402
Menu

جزئیات مطلب

سیاستهای کلی برنامه هفتم توسعه در بخش سیاست خارجی تبیین شد

با حضور علی فکری، معاون وزیر اقتصاد و رئیس کل سازمان سرمایه گذاری و کمکهای اقتصادی و فنی ایران

رئیس کل سازمان سرمایه‌گذاری و کمک‌های اقتصادی و فنی ایران، رییس مرکز پژوهشهای مجلس، مدیرکل سابق اقتصادی وزارت امور خارجه و مشاور رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی به بررسی سیاست‌های کلی برنامه هفتم توسعه در حوزه سیاست خارجی پرداختند.

به گزارش روابط عمومی سازمان سرمایه گذاری و کمکهای اقتصادی و فنی ایران و به نقل از خبرگزاری ایسنا سیاست­های کلی برنامه هفتم توسعه در حوزه سیاست خارجی با حضور، علی فکری، بابک نگهداری، فریدون حق‌بین و رضا ملکی در دفتر حفظ و نشر آثار آیت‌الله سید علی خامنه‌ای برگزار شد.

در این نشست علی فکری رئیس کل سازمان سرمایه‌گذاری و کمک‌های اقتصادی و فنی ایران، در پاسخ به این سوال که منظور تدوین کنندگان سیاستهای کلی برنامه هفتم توسعه از سیاست خارجی اقتصادمحور چیست، پاسخ داد: که اتباع حقیقی و حقوقی خارجی برای اجرایی شدن برنامه‌های توسعه‌ای کشورمان باید شریک ایران شوند تا امکان‌پذیری تحقق اهداف برنامه افزایش یابد.

وی ادامه داد: مشارکت طرف‌های خارجی در دو سطح کلان و خرد باید دنبال شود. در سطح کلان باید بتوانیم در برنامه‌های بلند مدت و میان مدت منافع مشترک با طرف‌های خارجی تعریف کنیم. تعیین سقف جذب اعتبار خارجی در برنامه‌های توسعه‌ای یا بودجه‌های سالانه به معنای سیاست خارجی اقتصادمحوز نیست بلکه به این معناست که چین، آمریکا یا سایر همسایگان ایران چه اشتراکی با برنامه‌های اقتصادی ایران دارند و ایران چگونه می‌تواند از این کشورها در کاهش هزینه‌های ناشی از برنامه‌های توسعه‌ای استفاده کند.

معاون وزیر اقتصاد در ادامه خاطرنشان کرد: باید نقطه اشتراک‌مان با پروژه کمربند راه چین را پیدا کنیم و برنامه‌های راهبردی کشور را متناسب با آن بنویسیم. در سطح خرد وزیر خارجه خارجه مجارستان نام دو شرکت مجارستانی را به وزیر اقتصاد کشورمان داد و از مشکلات این دو شرکت با طرف ایرانی سخن گفت. این یعنی در حوزه خرد ساختار برنامه‌های اجرایی باید اصلاح و دستگاههای مسئول را موظف به پیگیری منافع تک تک شرکتهای داخلی و بین‌المللی کنیم.

رئیس کل سازمان سرمایه‌گذاری و کمک‌های اقتصادی و فنی ایران تصریح کرد: در این حوزه باید نیازسنجی کشورهای هدف را انجام دهیم و برنامه‌های توسعه‌ای کشور را متناسب با نیازهای آن کشورها تدوین کنیم.

در ادامه این نشست بابک نگهداری رییس مرکز پژوهش­های مجلس، گفت: اقتصاد جهان در حال انتقال از غرب به شرق آسیاست. به دلیل شدت رقابت بین چین و آمریکا ظرفیت‌های اقتصادی و منطقه‌ای کشورهای غربی به حداکثر خود رسیده است به همین دلیل به دنبال ظرفیت‌های جدید هستند به همین دلیل شاهد شدت گرفتن رقابت بین چین و آمریکا هستیم. چین پروژه «کمربند راه» را فعال کرده و آمریکا هم در فکر مهار چین است. نگهداری افزود موقعیت ژئوپلتیک و ژئواکونمیک ایران در کمربند راه ایجاب می‌کند جایابی ویژه‌ای در نظام اقتصاد بین‌المللی داشته باشیم مسئله‌ای که در برنامه ششم توسعه به آن توجه نشد. تحریم‌های اقتصادی ایران توسط غرب از سال ۲۰۱۲ به این سو نفت را از یک محصول امنیتی خارج کرد. وی خاطرنشان کرد: به توسعه دیپلماسی اقتصادی نیازمندیم تا آمادگی نهادی برای مدیریت ظرفیت اقتصادی بین‌المللی در زنجیره اقتصادی منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای توسط دستگاه‌های مسئول انجام شود و استراتژی صنعتی کشور باید متناسب با دیپلماسی اقتصادی کشور اصلاح شود.

در ادامه فریدون حق‌بین مدیرکل سابق اقتصادی وزارت امور خارجه با اشاره به بند ۲۱ سیاستهای کلی برنامه هفتم توسعه گفت: برای اولین بار است که موضوع دیپلماسی از حوزه نیروی انسانی ارزشی و انقلابی سخن گفته است. سه دهه است که اقتصاد کشور روی اقتصاد نفتی تمرکز داشته است.

حق‌بین خاطرنشان کرد: نحوه به کارگیری و ساماندهی فکری نیروهای ارزشی وزارت خارجه تاثیر به سزایی در فرهنگ مدیریتی کشور دارد. برنامه هفتم توسعه در حوزه سیاست خارجی نیازمند الزماتی است که باید برایش فکر اساسی شود.

در پایان رضا ملکی مشاور رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با بیان اینکه در دوران گذار تاریخی جهان به سر می‌بریم، گفت: شروع این دوران از انقلاب اسلامی ایران آغاز شد و البته فروپاشی بلوک شرق آن را تحت تاثیر قرار داد. افول قدرت آمریکا علاوه بر حوزه‌های سیاسی و اقتصادی در حوزه فرهنگی نیز اتفاق افتاده است.

وی با طرح این پرسش که سهم امت اسلام از بازار جهانی چقدر است و همچنین  قرارگاه جمهوری اسلامی در شبکه‌های اجتماعی، فضای مجازی و حوزه رسانه‌ای کجاست ادامه داد: در صورت ضعیف ماندن امت اسلام نمی توانیم سهم خود را از جهان آینده بگیریم بین دیپلماسی فرهنگی و دیپلماسی اقتصادی باید ارتباط قوی و منسجمی برقرار شود. تجربه انقلاب اسلامی نشان می‌دهد امام خمینی و مقام معظم رهبری ایمان و فطرت پاک مردم را سرمایه کار خودشان قرار دادند. اگر برنامه هفتم توسعه و سایر برنامه‌های کشور به این نکته توجه جدی و اساسی کند آن وقت می‌توان گفت حوزه دیپلماسی فرهنگی قدرتمند می‌شود.

ملکی در پیشنهادی خواستار ارتقای میز مشترک ایران به شوراهای عالی همکاری در ارتباط با سایر کشورها شد.

 

انتخابگر پوسته

دی ان ان